Afbeelding wit over header

Overige procedures


Naast de juridische procedures die een beëindiging van een arbeidsovereenkomst met zich mee kunnen brengen, kunt u als werkgever en werknemer ook geconfronteerd worden met een juridische procedure gedurende of zelfs na beëindiging van een dienstverband.

Denkt u in deze aan een werknemer die loon van u vordert, een werknemer die stelt dat er sprake is van een onregelmatige opzegging of een werknemer die zich op het standpunt stelt dat de opegging van de arbeidsovereenkomst kennelijk onredelijk is. Allemaal onzekere situaties die aanzienlijke kosten voor u met zich mee kunnen brengen.

Onderstaand een korte uiteenzetting van verschillende arbeidsrechtelijke / juridische procedures waar u mee geconfronteerd kan worden.

Werkgever en werknemer verschillen van mening over het te betalen loon. De werknemer heeft dan als uiterst middel de mogelijkheid zich te wenden tot de (kanton)rechter. De werknemer zal de werkgever alsdan dagvaarden, teneinde het geschil voor te kunnen leggen aan de rechter.  De meest ideale situatie zou natuurlijk zijn dat deze situatie zich nimmer zal voordoen, echter u kan er mee geconfronteerd worden. Het is dan zaak dat u zich goed laat vertegenwoordigen / bijstaan.

Ook na de beëindiging van een arbeidsovereenkomst kan de werkgever geconfronteerd worden met een door de ex-werknemer aangespannen juridische procedure. De situatie kan zich voordoen dat de betreffende werknemer van mening is dat de werkgever de arbeidsovereenkomst heeft opgezegd in strijd met een opzegverbod, dan wel niet de juiste opzegtermijn in acht heeft genomen of tegen de verkeerde dag heeft opgezegd. De opzegging van de arbeidsovereenkomst wordt dan onregelmatig genoemd. De werknemer heeft dan de mogelijkheid schadevergoeding ( volledig of gefixeerd) of zelfs herstel van de dienstbetrekking te vorderen. Allereerst is het natuurlijk van belang dat de werkgever niet in een dergelijke situatie beland en is het dus zaak dat u bij de beëindiging van de arbeidsovereenkomst wordt bijgestaan door Zuiver Arbeidsrecht.

De ex-werknemer waarvan de arbeidsovereenkomst door werkgever is opgezegd - na verkregen toestemming van het UWV WERKBedrijf - heeft de mogelijkheid, indien hij meent dat de opzegging kennelijk onredelijk is, zich te wenden tot de rechter teneinde de gestelde kennelijk onredelijkheid te laten toetsen. De ex-werknemer zal bij een vordering inzake kennelijk onredelijk ontslag een schadevergoeding vorderen. Ook voor deze situatie is het van belang dat partijen dit zoveel mogelijk trachten te voorkomen. Zuiver Arbeidsrecht kan en zal u bij de beëindiging van de arbeidsovereenkomst informeren over dit risico, doch neemt niet weg dat deze te bewandelen weg voor de ex-werknemer altijd open staat. Dat de weg openstaat betekent echter niet dat de gevorderde schadevergoeding altijd wordt toegewezen, sterker nog het is juist zaak om u goed en gedegen te laten informeren en bijstaan teneinde te zorgen dat de verwachtingen realistisch zijn.

Mocht u onverhoopt toch worden geconfronteerd met een situatie, dan wel procedure zoals bovenstaand beschreven, dan is Zuiver Arbeidsrecht uw partner en belangenbehartiger en staan wij u graag terzijde.