Conceptwetsvoorstel Overgang van onderneming in faillissement


Foto bij Conceptwetsvoorstel Overgang van onderneming in faillissement

Conceptwetsvoorstel Overgang van onderneming in faillissement

In Nederland gebeurt het nog wel eens dat een bedrijf een doorstart maakt na een faillissement. Als een faillissement van een bedrijf niet meer af te wenden is, kan de ondernemer met het zogenoemde pre-packscenario de rechtbank alvast verzoeken om een beoogd curator aan te stellen. De beoogd curator bekijkt dan de mogelijkheden voor een doorstart na faillissement. De vragen die alsdan veelal opkomen zijn hoe te handelen ten opzichte van het ‘zittende personeel’, welke werknemers mag of moet je overnemen en hoe zit het met de arbeidsvoorwaarden?

Minister Dekker voor Rechtsbescherming heeft op 29 mei jl. het conceptwetsvoorstel Overgang van onderneming in faillissement in consultatie gebracht. Blijkens het wetsvoorstel is de minister van mening – kortgezegd -  dat als een bedrijf een doorstart maakt na een faillissement, dan moeten de werknemers die al in dienst waren onder zelfde arbeidsvoorwaarden worden overgenomen. De nieuwe eigenaar mag alleen minder werknemers overnemen als dit bedrijfseconomische redenen heeft.

Dekker wil met de Wet overgang van onderneming in faillissement de onzekerheid over welke werknemersrechten mee overgenomen moeten worden en wanneer niet wegnemen. Werknemers die al in dienst waren voordat het bedrijf failliet ging, moeten bij een doorstart in principe onder dezelfde arbeidsvoorwaarden in dienst komen bij degene die de onderneming overneemt. De overgang zelf mag geen reden zijn om van dit uitgangspunt af te wijken. De nieuwe eigenaar mag alleen minder werknemers overnemen als dit bedrijfseconomische redenen heeft. ‘In dat geval wordt op een objectieve en transparante manier bepaald welke werknemers wel en niet meegaan’, schrijft Dekker in de toelichting. Werknemers die niet overgenomen worden, mogen niet door een concurrentiebeding beperkt worden om ergens anders te gaan werken.

Voor u is er de mogelijkheid om te reageren op dit wetsvoorstel. Reageren kan tot 31 augustus 2019 via internetconsultatie.nl.

Bekijk het nieuwsoverzicht