De overgang en de werkvloer: laat het niet onbesproken!


Foto bij De overgang en de werkvloer: laat het niet onbesproken!

De invloed van de overgang bij vrouwen op de werkvloer; oprecht ik had er tot voor kort nog nooit bij stil gestaan, laat staan over nagedacht. Tot ik – per toeval omdat ik getriggerd werd door de naam van de documentaire - de documentaire ‘Het Verboden Woord’ van Caroline Tensen zag op Videoland. Vervolgens zag ik dat de media er ook aandacht aan had geschonken, zo ook RTL Nieuws met het artikel: Caroline Tensen open over helse overgang: 'Ik wilde uit mijn lichaam, háátte mezelf'.

Voor ons voldoende aanleiding om eens nader stil te staan bij deze levensfase van de werkende vrouw, we uiteraard bij voorkeur preventief actie ondernemen en kennis willen delen.

Wat blijkt uit een enquête van het CNV dat 60% van de vrouwen de combinatie overgang en werk zwaar vinden. Het CNV laat daarin weten dat veel vrouwen overigens de klachten niet als overgangsklachten herkennen. Ze bespreken het niet op het werk, melden zich ziek of krijgen zelfs een burn-out.

Hogeschool van Utrecht heeft in 2018-2019 een onderzoek binnen dit thema laten uitvoeren: ‘Dit is gewoon wat bij een vrouw hoort!’ : Werkende vrouwen in de overgang. 
De onderzoekers geven aan dat uit het onderzoek blijkt dat vrouwen het gesprek over de overgang niet graag voeren. ‘Ze willen namelijk niet als 'oud' bestempeld worden of gelinkt worden aan de negatieve associaties die bij de overgang horen. Toch willen ze graag het taboe doorbreken en meer openheid. Maar het blijkt dat een gesprek over overgangsklachten moeilijk is omdat jonge collega's en mannelijke leidinggevenden weinig weten over de overgang.’

De overgang is voor werkneemsters een levensfase die plaats zal vinden en de bijbehorende klachten kunnen effect hebben op de werkprestaties en daarmee heeft het dan gevolgen voor de werkvloer. Op Arboportaal troffen we een mooie casusbespreking aan over arbocuratieve samenwerking. Het ging in deze over een vermoeide manager die na consult aan de bedrijfsarts blijkt te kampen met overgangsklachten. De bedrijfsarts wilde niet meteen een burn-outbehandeling starten, besprak de mogelijkheid van overgangsklachten en bracht de werkneemster in contact met een gynaecoloog gespecialiseerd in zorg voor vrouwen rond de zwangerschap en de overgang. In deze casus bleken verschillende medische oorzaken, waaronder overgangsklachten en deze werden allen adequaat opgepakt en behandeld. Werkneemster was met 2 maanden weer goed en volledig aan het werk.

In Nederland zijn er in de leeftijdscategorie 45-60 jaar 1,5 miljoen werkende vrouwen. Deze vrouwen hebben allen in meer of mindere mate last van overgangsklachten, hetgeen weer invloed kan hebben op het werk. Graag willen wij tot slot met u delen de webcast van Mensely, welke wij op ‘het net’ tegenkwamen. Gynaecoloog Vera Haitsma legt uit welke invloed de overgang heeft op werk, hoe u de signalen herkent, welke risico’s er op de loer liggen en wat u als werkgever kunt doen.

Bekijk het nieuwsoverzicht