LinkedIn en het relatiebeding


Foto bij LinkedIn en het relatiebeding

Werknemer stuurt - vanuit zijn huidige dienstverband - via LinkedIn aan zijn netwerk een bericht over de nieuwe baan die hij heeft geaccepteerd.
Is hier sprake van overtreding van het relatiebeding? Wat speelde er in deze zaak?

Feiten
Werknemer heeft eind april 2011 zijn contract opgezegd tegen 1 mei 2011. In verband met het voor werknemer geldende opzegtermijn, werd de uiteindelijke opzegdatum 1 juni 2011. Op 26 mei 2011 stuurde de werknemer via het platform LinkedIn een bericht naar zijn connecties met het onderwerp ‘nieuwe job’. In dat bericht liet hij weten dat hij per 1 juni 2011 bij een nieuwe werkgever in dienst zou treden en schreef daarbij de volgende opmerkingen: ‘Eindelijk een werkgever die weet hoe het werkt in assurantieland’ en ‘Alleen maar bedrijfsmatige klanten, goede binnendienst en vooral weer plezier in je werk en minstens zo belangrijk, een financieel solide bedrijf’. Tevens schreef hij ‘Ik hou jullie op de hoogte van mijn nieuwe mobiele nummer en e-mailadres’.

De werkgever was van mening dat hier sprake was van schending van het relatiebeding en vorderde vervolgens € 100.000 aan boete wegens het vier keer overtreden van het relatiebeding. Drie relaties zouden zijn benaderd via het LinkedIn bericht. De werkgever stelde dat de werknemer daarnaast nog een andere relatie zou hebben benaderd. De kantonrechter achtte echter de vierde relatie geen relatie in de zin van het relatiebeding, maar wees voor het benaderen van de andere drie relaties via het LinkedIn bericht een bedrag van € 75.000 toe.
 

Beslissing
Het Hof oordeelde echter anders. Het Hof oordeelde in lijn met de kantonrechter door de door werkgever gestelde vierde relatie te beoordelen als geen relatie in de zin van het relatiebeding. Echter, ten aanzien van de relaties die waren benaderd via het LinkedIn bericht was het Hof van oordeel dat het relatiebeding niet was overtreden.
Zij overwoog dat het relatiebeding toeziet op de periode van (één jaar) na einde van het contract en niet tijdens het contract. Het LinkedIn bericht is op 26 mei 2011 verstuurd, terwijl de werknemer pas op 1 juni 2011 uit dienst trad. Derhalve was de werknemer nog bij de werkgever in dienst toen hij het bericht via LinkedIn verstuurde zodat op basis van het relatiebeding geen boete is verbeurd. Van onrechtmatig handelen als gevolg van plaatsing van het LinkedIn bericht is volgens het Hof door de werkgever onvoldoende bewezen. Tevens was het oordeel van het Hof dat de inhoud van het LinkedIn bericht niet meebrengt dat de werknemer in strijd heeft gehandeld met het relatiebeding. Het Hof wees de vorderingen van de werkgever af en veroordeelde de werkgever in de proceskosten.
 

Conclusie
Deze uitspraak laat nogmaals zien hoe belangrijk het is om een Social Media- /internet protocol op te nemen in de bedrijfsregels. Daarnaast dient het relatiebeding duidelijk afgebakend te worden, zodat zowel werkgever als werknemer niet voor onwelkome verrassingen komen te staan.

Heeft u vragen over hoe uw huidige beleid te vertalen naar goede, arbeidsrechtelijk correcte protocollen, dan staan wij u graag terzijde. Daarnaast informeren en adviseren wij eveneens indien een werknemer de (bedrijfs)regels toch overtreedt. Kortom, wij staan u graag terzijde.

 

Bekijk het nieuwsoverzicht