Betaald ouderschapsverlof vanaf aug 2022!


Foto bij Betaald ouderschapsverlof vanaf aug 2022!

Bijna een jaar geleden schreven wij '2022: betaald ouderschapsverlof' in ons nieuwsitem van 30 april 2020.
Dinsdag 20 april 2021 heeft de Tweede Kamer ingestemd met het wetsvoorstel dat (deels) betaald ouderschapsverlof regelt voor ouders in het eerste levensjaar van hun kind(je), zo blijkt uit het nieuwsbericht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Het kabinet heeft besloten om de eerste negen van de 26 weken ouderschapsverlof te gaan betalen, dit door middel van een uitkering door het UWV. Wat houdt deze uitkering dan in? Ouders krijgen straks van het UWV een uitkering ter hoogte van 50% van hun dagloon, tot 50% van het maximum dagloon (1 jan 21: € 223,40 bruto). De regeling gaat op 2 augustus 2022 in, wat maakt dat het UWV en werkgevers tijd hebben om zich voor te bereiden.

De invoering van betaald ouderschapsverlof volgt op de invoering van extra geboorteverlof voor partners. Op 3 juli 2020 hebben wij in dat kader het nieuwsitem geplaatst: 'Aanvullend geboorteberlof is geboren'.
Sinds 1 januari 2019 krijgen partners geen 2, maar 5 werkdagen betaald vrij direct na de geboorte van hun kind. Vanaf 1 juli 2020 krijgen zij nog eens vijf weken betaald verlof in de eerste zes maanden van hun kindje. Daarmee krijgen partners van moeders in het eerste levensjaar van het kind in totaal vijftien weken betaald verlof. Moeders hebben ook recht op deze negen weken betaald ouderschapsverlof, naast het bestaande zwangerschaps- en bevallingsverlof. Het kabinet geeft met deze besluiten ook invulling aan de Europese richtlijn over de werk-privébalans.

Heeft u naar aanleiding van dit nieuwsitem vragen, neemt u dan gerust contact met ons op.

Bekijk het nieuwsoverzicht